Hevoset-messut
Kuva: Ritva Waris-Wörlin

Ymmärrys perusasioiden ytimessä

Haastattelu Uutinen  08.04.2022

Mikko Moisala ja Cajsa

Hevoset-messujen lauantaiaamupäivässä askelletaan Ville Vaurion kouluratsastusklinikalla. Klinikalla pureudutaan eleettömän kauniin ja silti tehokkaan ratsastamisen ytimeen yksityiskohtaisuudessa pitkälle vietyjen perusasioiden kautta.

Ville Vaurio on ratsastuksen ammattivalmentaja, ja on itse ratsastanut kilpaa aina kasainvälisellä GP-tasolla asti. Vuonna 2019 hän voitti hallimestaruuden kultaa ja SM-hopeaa. Vuosien saatossa vasta kolmekymppinen Vaurio on ennättänyt valmentaa Eurooppaa myöden ja toiminut itse ammattiratsastajana Hollannissa ja Saksassa.

– Tavanomaisesti puolet päivistäni ratsastan, toisen puolen valmennan, Vaurio kertoo.

Oppilaita mainetta niittäneellä Vauriolla on sekä aluetasoilla että valtakunnallisilla. Klinikalla nähdään vasta 13-vuotias ratsastajalupaus Mikko Moisala.

– Moisala on kenttäratsastaja, vaikka nyt kouluratsastusklinikalla olemmekin. Halusin hänet mukaan, sillä on kiva, josko yleisössä on muitakin innokkaita poikia, vaikka aloittamaan ratsastuksen. Tämä on ehdottomasti myös miesten laji!

Nokialainen Mikko Moisala on Suomen kenttämaajoukkueen jäsen ja hallitseva poniratsastajien Suomenmestari. Moisala myös sijoittui viime vuoden Pohjoismaiden Mestaruuskilpailuissa neljännelle sijalle. Kenttäratsastuksen lisäksi Moisala on kilpaillut rataesteillä ja kouluratsastuksessa jo kansalliselle tasolle saakka. Viime kauden jälkeen ponit vaihtuivat hevosiin. Ratsukon hevonen on kuusivuotias Westfalen-tamma Cracks Cajsa. Hevonen on uusi tuttavuus sekä valmentajalle että valmennettavalla.

– Katsomme mihin tie vie, myös messuilla kuinka hevonen sopeutuu uuteen ympäristöön. Klinikalla tulemme osoittamaan perusasioita, miltä ratsukko näyttää ja mitä tulee kehittää, Ville Vaurio kertoo.

Cajsa on kasvatettu nimenomaan kenttäratsastusta silmällä pitäen. Tamma saapui Moisalalle suoraan kasvattajiltaan, olympiaratsastajilta Frank Ostholt & Sara Algotsson-Ostholt. Suomeen ja Moisaloille Cajsan löysivät Elmo Jankari ja Sanna Siltakorpi. Hevosen valinnassa painotettiin hyppyominaisuuksien ja laukan lisäksi hyvää liikettä sekä koulupuolen potentiaalia, kouluosuuden ollen usein ratkaiseva kenttäkisoissa.

– Mikon ja Cajsan tavoitteet ovat kansainvälisillä kisakentillä, mutta tämä ensimmäinen yhteinen kausi käytetään harjoitteluun ja rutiinin rakentamiseen, kertoo Mikko Moisalan äiti, Katri Moisala.

Ratsastuksen intoa ja perusoppeja

Ville Vaurio

Ville Vaurio lupaa klinikaltaan perusratsastuksen oppeja ja perusapujen käyttöä ratsastaessa sekä avaa lisää, miten hevonen todella ymmärtää ratsastajaansa.

– Koen, että oli pohjalla mikä taso tahansa, ratsastat sitten kansainvälisesti kilpaa tai vasta aloittelet perustasolla, ovat perusasiat aina mukana!

Aihetta elävä ja hengittävä Vaurio tietää todellakin mistä puhuu. Klinikassa kuitenkin jännittää yksi asia – nimittäin 45 minuutin lyhykäinen aika.

– Olen innoissani, mutta täytyy myöntää, että hieman myös jännittää. Aiheesta on runsaasti kerrottavaa ja toivon, että saan rakennettua kävijöille jäsennellyn kokonaisuuden.

Hevoset-messujen tallin ovet aukeavatkin Vauriolle nyt ensi kertaa klinikan esiintyjänä.

– Aivan todella hauskaa on osallistua Hevoset-messuille ja saada isännöidä tämä klinikka. On myös upeaa päästä keskustelemaan aiheesta lisää klinikan päätteeksi, sillä tämä on ollut se minun juttuni aivan koko ikäni!

Takaisin perusasioihin. Hyvä yhteisymmärrys perusasioista hevosen ja ratsastajan välillä on Ville Vaurion mukaan tärkein perusta myös asioiden oppimiselle, kehittymisen ehto.

– Loppujen lopuksi on tärkeintä, että hevonen ymmärtää ratsastajaa ja ratsastaja hevosta, Vaurio hymyilee.


Kiinnostuitko? Tule seuraamaan Ville Vaurion kouluratsastusklinikkaa lauantaina 9. huhtikuuta 2022 klo 10.30–11.15 A-hallin Hankkija-areenalle. Klinikan sponsoroi HippoSport.