Hevoset-messut

Vuoden Kavionjälki -tunnustus Kyra Kyrklundille 

Uutinen  15.04.2023

Hevoset-messuilla vuosittain jaettava Vuoden Kavionjälki -tunnustus on tänä vuonna myönnetty Suomen kaikkien aikojen menestyneimmälle kouluratsastajalle, valmentajalle ja Uppsalan maataloustieteiden yliopiston apulaisprofessorille Kyra Kyrklundille. Jo 12. kerran jaettu tunnustus julkistettiin messuilla lauantaina 15.4. Kyrklund ei valitettavasti itse päässyt vastaanottamaan palkintoa, mutta messukävijät kuulivat hänen tervehdyksensä videon muodossa.  

Tammikuussa Suomen Urheilun Hall of Fameen nostettu Kyrklund kertoo pitkän ja menestyksekkään uransa salaisuuden olevan suomalainen sisu.  

− Olen aina ollut eläinhullu ja halunnut vain ratsastaa. Loputon kiinnostus ratsastusta kohtaan on vienyt minut pitkälle. Olen myös aina pitänyt psykologiasta ja halunnut tietää miten ihminen ja eläin oppivat. Mitä enemmän olen ymmärtänyt, sitä helpommaksi valmentautuminen ja valmentaminen ovat käyneet. Sen kaiken mitä osaan ja tiedän, olen oppinut hevosten kautta.  

Kyrklundin mukaan tunnustus on nimetty osuvasti.  

− Otan tunnustuksen ilolla vastaan. Sitten, kun minun kavioni kopse ei täällä enää kuuluu, niin jälki elää edelleen. Teimme juuri maneesin ulkopuolelle uutta sementtipohjaa, johon painoimme hevosenkengän jälkiä. Siinäkin on jotain samaa symboliikkaa kuin tässä tunnustuksessa.  

Suomen Hippos ry ja Suomen Ratsastajanliitto ry jakavat Vuoden Kavionjälki -tunnustuksen vuosittain henkilölle tai taholle, joka on ansioitunut hevosurheilussa, hevosjalostuksessa, hevostaidoissa, koulutus- ja liiketoiminnassa sekä lisännyt hevosalan arvostusta ja tunnustusta. 

Tänä vuonna palkinnon messuilla luovuttivat SRL:n toiminnanjohtaja Jukka Koivisto ja Hippoksen toiminnanjohtaja Minna Mäenpää.  

Kyrklundin valintaa tunnustuksen saajaksi perusteltiin seuraavasti:  

Kyra Kyrklund on suomalaisen hevosurheiluhistorian menestynein ratsastaja, kouluratsastuksen MM-hopeamitalisti ja maailmancupin finaalivoittaja. Kyrklund valittiin peräti kahdeksan kertaa olympialaisiin, joissa hän kilpaili kuudesti vuosina 1980–2008. Kolmena kertana Kyrklundin olympiataival huipentui aivan mitalin tuntumaan eli viidenteen sijaan. Kilpailu-uran ohella Kyrklund on luonut arvostetun kansainvälisen uran kouluratsastusvalmentajana ympäri maailman. 

Vuoden Kavionjälki -tunnustus on kunnianosoitus ja kiitos Kyrklundin elämäntyöstä hevosurheilun huipulla. Kyrklund on omalla esimerkillään ja periksiantamattomalla työllään edistänyt suomalaista hevosurheilua ja auttanut suomalaisia ratsastajia etenemään urallaan.