Hevoset-messut

Vuoden Kavionjälki -tunnustuksen 2024 sai Heli Lepo

Uutinen Uutiset  06.04.2024

Vuoden Kavionjälki on palkinto, joka jaetaan vuosittain Hevoset-messuilla henkilölle tai taholle, joka on ansioitunut hevosurheilussa, hevosjalostuksessa, hevostaidoissa, koulutus- ja liiketoiminnassa tai joka on lisännyt hevosalan arvostusta ja tunnettuutta. Tänä vuonna palkinnon saa Heli Lepo työstään hevosten ja ponien keinoemovälityksen parissa. 

Heli Lepo on toiminut jo vuodesta 2000 lähtien arvokkaana linkkinä ja kasvattajien korvaamattomana apuna tilanteissa, joissa tamma on menettänyt varsansa tai varsa jäänyt ilman emää. Keinoemovälitys on maksuton palvelu kaikille sitä tarvitseville ja Lepon tekemän tärkeän työn vuoksi satoja varsoja on pelastunut saamalla keinoemon. 

– Jos tulee eteen poikkeustilanne, jossa varsa jää ilman emäänsä, niin hevosenomistaja helposti valvoo huolissaan monta yötä ja voimat saattavat olla aivan loppu. Omistaja ei välttämättä pysty enää havainnoimaan herkällä korvalla, miten keinoemon ja varsan saa löytämään yhteisen sävelen. Minun tehtäväni on auttaa ja tutkia erilaisia keinoja, miten yhteistyössä onnistuttaisiin. Olen tehnyt keinoemovälitystä jo 24 vuotta, joten olen ehtinyt nähdä monta tilannetta, mutta aina kun tulee se puhelu, että nyt tamma vihdoin antaa varsan imeä, niin onhan se aivan järkyttävän palkitsevaa, Heli Lepo kertoo. 

Heli Lepo on myös hevosenomistaja ja -kasvattaja. Hän on ehtinyt olla töissä hevosklinikalla Tampereella, Antti Savolaisen Viking-tallilla, ratsutallilla Englannissa ja onpa Lepo ehtinyt työskennellä hevostilalla myös Yhdysvalloissa.  

Keinoemätoiminnan pariin Lepo päätyi vuonna 1999, kun hän muutti Pohjois-Karjalasta pääkaupunkiseudulle. Hänen oma hevosensa oli kantavana ja Lepoa huoletti, jos jotakin sattuu. Oman tamman kanssa kaikki meni kuitenkin hyvin, mutta keinoemätoiminnasta jo kiinnostuneena Lepo otti yhteyttä Hevosenomistajan keskusliittoon, josta idea sai myös suitsutusta. Heti samana syksynä Lepo pääsi ensimmäiselle opintomatkalle Yhdysvaltoihin ja tämän jälkeen keinoemätoiminta on vienyt hänet tutustumaan vastaavaan toimintaan Australiassa, Irlannissa, Ranskassa ja Ruotsissa.  

– Olen todella otettu Vuoden Kavionjälki -tunnustuksesta ja palkinnon saaminen tuntuu hienolta ja upealta. Minä toimin kuitenkin vain välikätenä eli koen, että ne ihmiset, jotka antavat tammansa keinoemäksi, ovat niitä suurimpia pelastajia ja sankareita. Hevosen omistajat lähtevät toimintaan mukaan vapaasta tahdostaan ja halustaan auttaa täysin ilman saatavaa hyötyä, Lepo kiittelee.  

Suomen Hippos ry ja Suomen Ratsastajanliitto ry jakavat Vuoden Kavionjälki -tunnustuksen joka vuosi. Tänä vuonna palkinnon messuilla luovuttivat Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Minna Mäenpää ja Suomen Ratsastajainliiton hallituksen jäsen Salla Varenti. Lepo ei ollut tapahtumassa henkilökohtaisesti vastaanottamassa palkintoa, vaan voittajalta nähtiin Hevoset-messuilla videotervehdys. 

Heli Lepon valintaa tunnustuksen saajaksi perusteltiin seuraavasti:

Vuoden Kavionjälki -palkinto annetaan Heli Lepolle ansioituneesta, merkittävästä ja vaikuttavasta työstä hevosalalla. Lepo on koordinoinut hevosten ja ponien keinoemovälitystä jo yli 20 vuoden ajan ja on siten toiminut kasvattajien korvaamattomana apuna jo vuodesta 2000 lähtien. Keinoemovälitys on maksuton palvelu kaikille sitä tarvitseville. Helin tekemän tärkeän työn vuoksi satoja varsoja on pelastunut ja ne ovat saaneet keinoemon.  

Heli Lepon tekemän työn kautta myös tietoisuus keinoemojen hyödyistä emänsä menettäneelle varsalle on kasvanut ja välitystoiminnan ja järjestelmän olemassaolo on näin saanut jalansijaa.  

Heli Lepo on myös pitkän kokemuksensa ansiosta erinomainen neuvonantaja ja tuki näissä poikkeuksellisissa tilanteissa, joissa keinoemo ja varsa yhdistetään.