Hevoset-messut

Uutinen: Kiertoasuomesta.fi-markkinapaikka tarjoaa mahdollisuuksia talleille ja hevosharrastajille

Uutinen  05.04.2019

Maatiloilla on runsaasti arvokkaita sivuvirtoja, joille ei ole vielä kehittynyt markkinoita.  3.4.2019 Pirkanmaalla avattu kiertotalousmarkkinapaikka antaa maatiloille työkalun tuoda materiaalit markkinoille. Samalla aukeavat mahdollisuudet esimerkiksi hevosenlannan uudentyyppiseen hyödyntämiseen. Mahdollisuudet maatiloille ja esimerkiksi biokaasun tuottajille ovat suuria, MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola iloitsee.

MTK haluaa edistää ilmasto- ja ympäristöystävällisen talouden kehittymistä luomalla uusia toimintamalleja. Hämeenkyrössä 3.4.2019 esitelty Kiertoasuomesta.fi-markkinapaikka on luultavasti maailman ensimmäinen maatalouden sivuvirtojen markkinapaikka. Tällä avauksella MTK haluaa korostaa, että maatalouden sivuvirrat ovat arvokkaita uudelleen hyödynnettäviä raaka-aineita. Kiertotalouden kehittyminen edellyttää oikeudenmukaista tuloa myös raaka-aineista. MTK haluaa Kiertoasuomesta.fi-markkinapaikalla edistää markkinoiden syntymistä esimerkiksi hevostalouden sivuvirroille tai uudelleen käytettävälle maatalousmuoville.

– Pitkään kannattavuusongelmista kärsineelle maataloudelle on avautumassa aivan uusia markkinamahdollisuuksia. Maatalous ei voi kuitenkaan ottaa ilmastosankarin roolia ilman tulojen lisääntymistä. Haluamme tällä lanseerauksella kiihdyttää markkinoiden syntymistä täysin uusille tuotteille ja raaka-aineille, Mäki-Hakola kertoo.

Markkinapaikan avaaminen on selkeä viesti tulevalle Suomen eduskunnalle ja hallitukselle.

– Maaseutu kantaa oman vastuunsa ja tuo ratkaisut myös kiertotalouden edistämisessä. Tulevan hallituksen on välttämätöntä edistää maa- ja metsätalouden toimintaedellytyksiä fiksulla hallitusohjelmalla. Seuraava nelivuotiskausi on kriittinen. Esimerkiksi maatalouden verojen kiristykset tai rahoitusleikkaukset veisivät pohjan pois kotimaiselta ruuantuotannolta ja suuresta osasta kotimaan kiertotalouden kehittämistä, Mäki-Hakola jatkaa.

Osoitteesta kiertoasuomesta.fi löytyvä markkinapaikka avattiin ensin Pirkanmaalla. Kokemusten perusteella malli otetaan laajemmin käyttöön. Markkinapaikan valmisteluun on saatu osarahoitusta Leader Kantrilta.

Lisätietoja: elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola, MTK ry, puh. 040 502 6810, marko.maki-hakola(at)mtk.fi