Hevoset-messut

Pääntautia liikkeellä – tarkkaavaisuus tarpeen

Uutinen  31.03.2017

Tervetuloa Hevoset 2017 -messuille, pidetään hienot messut, nautitaan esityksistä ja upeista hevosista –  muistathan kuitenkin, että messuille ei saa tulla suoraan hevostallilta. Tallivaatteet sekä -kengät saattavat kantaa hevosille vaarallisia tauteja tai bakteereja, kuten viime aikoina uutisoitua pääntautia.

– Hevoset-messuille ja kilpailuihin ei saa tuoda sairaita hevosia. Jos joku kuitenkin yrittää tuoda sairaan hevosen kilpailupaikalle, käännytetään heidät heti takaisin. Hevosia ei saa myöskään tuoda kilpailupaikalle talleista, joissa on todettua pääntautia, koska se on helposti leviävä sairaus. Pääntauti ei tartu ihmiseen ja on ihmisille vaaraton, kertoo eläinlääketieteen tohtori Timo Talvio.

Messuille ja kilpailuun hevosia tuovia tahoja on informoitu varotoimenpiteistä vielä erikseen. Desinfioimme myös messualueen hevoskarsinat sekä -aitaukset.

Pääntautia liikkeellä – tarkkaavaisuus tarpeen!

Pääntauti on herkästi tarttuva hevosten tauti. Taudin nopea tunnistaminen ja vastustustoimenpiteiden välitön aloittaminen ehkäisevät leviämistä. Taudin vastustaminen on tallinpitäjän ja hevosenomistajan vastuulla. Tautia ei vastusteta viranomaistoimenpitein, mutta siitä on ilmoitettava aluehallintovirastoon.

Pääntaudin aiheuttaa Streptococcus equi subsp. equi -bakteeri. Bakteeri on herkkä tavallisimmille desinfiointiaineille ja voi säilyä tartuntakykyisenä hevosen elinympäristössä muutamia viikkoja.

Tyypilliset oireet ovat kuume, paksu sierainvuoto ja pään alueen imusolmukkeiden turvotus sekä paiseet. Pääntaudin yhteydessä ei aina esiinny paiseita ja tauti voi ilmetä vain kuumeena tai hengitystieoireina. Suurin osa sairastuneista toipuu ilman lääkitystä ja hoidoksi riittää lepo.

Tartunta leviää suoraan hevosesta toiseen, mutta myös ihmisten, kuljetuskaluston, varusteiden tai bakteerilla saastuneen veden välittämänä. Itämisaika vaihtelee vuorokaudesta kahteen viikkoon, minkä jälkeen hevoselle nousee kuume. Hevonen alkaa erittää bakteeria 1–2 vuorokauden kuluttua kuumeen noususta ja eritys jatkuu yleensä noin 2–4 viikkoa.

Pieni osa hevosista jää parannuttuaan oireettomiksi taudinkantajiksi. Erityisesti tautia kantavilla tuontihevosilla pitkä kuljetus voi laukaista bakteerierityksen. Kantajien tunnistaminen ja hoitaminen on tärkeää taudin leviämisen ehkäisemiseksi.

Alustava diagnoosi tehdään oireiden perusteella. Bakteeri osoitetaan sieraineritteestä, nielusta, ilmapussista tai märkäpaiseesta otetusta näytteestä. Yksittäinen kielteinen tutkimustulos ei välttämättä takaa hevosen vapautta tartunnasta.

Toimenpiteet pääntaudin leviämisen ehkäisemiseksi aloitetaan heti epäilyn ilmettyä. Tallin hevosliikenne pysäytetään, sairaat eristetään ja hevosten hoito järjestetään siten, etteivät ihmiset levitä bakteeria hevosten välillä. Tallinpitäjä tiedottaa kaikille vierailijoille tautitilanteesta.

Vastustustoimenpiteet voidaan lopettaa, kun kaikki hevoset ovat parantuneet eivätkä enää eritä bakteeria. Taudinkantajat tulisi tunnistaa ja hoitaa. Jos kantajia ei tutkita, toimenpiteet lopetetaan kuuden viikon kuluttua siitä, kun kaikki hevoset ovat olleet oireettomia.

Pääntautia ehkäistään seuraamalla talliin saapuvan uuden hevosen lämpötilaa päivittäin 2–3 viikon ajan. Kuumeinen hevonen eristetään heti. Tuontihevoset on hyvä pitää eristyksissä muista hevosista 2–3 viikkoa.

Lisätietoa ja ladattava opas Eviran sivuilla

Suomen Ratsastajainliitto, Suomen Hippos, Evira ja Yliopistollinen hevossairaala ovat laatineet oppaan ja materiaalit taudin ehkäisyyn ja hoitoon.