Hevoset-messut

Nevalan esteklinikka keskittyy huolellisesti perusasioihin

Uutinen  21.03.2023

Hevoset-messuilla ohjelman odotetuimpia vetonauloja ovat erilaiset klinikat, joissa alan ammattilaiset opettavat ja avaavat uusia näkökulmia koulu-, este- kenttäratsastuksen sekä ravimaailman huipulta. Kari Nevalan esteratsastusklinikkaa tähdittää sisarukset Jone ja Sani Illi. 

Kuka olet ja missä päin Suomea tai maailmaa vaikutat tällä hetkellä?
– Olen Kari Nevala. Alkujaan olen kotoisin Turusta ja nykyään asun Koski Tl:ssä. Pidän valmennuksia ympäri Suomea Etelä-Suomesta Ouluun asti.

Mistä sinut tunnetaan hevosalalla?
– Vanhempi hevosväki tuntee minut ratsastajana ja hevoskaupan alalta. Nuoremmat tietävät minut parhaiten valmentajana. Toiset saattavat tunnistaa Oripäivien orilautakunnasta.

Mikä on vahvinta osaamisaluettasi?
– Olen todella taitava lukemaan hevosta.

Millaisen klinikan pidät Hevoset-messuilla?
– Keskityn esteklinikallani perusasioihin kuten rytmiin, tasapainoon ja rentouteen. Liikaa ei kannata lähteä kikkailemaan, joten ohjaan samoja asioita kuin valmennuksissani. Minulla on esteklinikan ratsastajien, Jone ja Sani Illin kanssa pitkä historia taustallani. Yhteinen tausta tuo tilanteeseen tietyn rauhan. Tiedän, mitä ratsastajat tekevät ja voin keskittyä yleisölle kertomiseen.

Mitä uutta kävijä voi oppia pitämästäsi klinikasta?
– Riippuu tietenkin katsojan tietotasosta. Esteratsastus on vanha laji ja tässä piileekiin salaisuus, ettei mitään uutta ole. Kysymys on siitä, miten hyvin ja huolellisesti perusasioita tehdään ja mitä seikkoja painotetaan.

Mikä sinusta on kiehtovinta hevosten kanssa työskentelyssä?
– Hevosten kanssa jokainen päivä on erilainen ja eteen tulee aina muuttujia, joita pitää yrittää huomioida. Eläin itsessään on tämän työn suola ja kiehtova kokonaisuus.