Hevoset-messut

KoruMies Arvi: Olisi ihanaa, jos hevosihmiset puhaltaisivat yhteen hiileen

Uutinen  28.02.2017

KoruMies Arvi tunnetaan hevospiirien lisäksi monissa muissakin piireissä. Nuori mies on tuttu koruntekijänä, nuorena yrittäjänä, poikien ratsastusharrastuksen puolestapuhujana sekä kantaaottavana kiusaamisen vastustajana. Arvi tilaa korunosia netistä ja kokoaa korut itse taiteellista silmää käyttäen. Luomukset menevätkin kuumille kiville erilaisissa tapahtumissa ja Arvilla on jo koko joukko omia fanejakin.

Mutta jos jotain, niin Arvi on nimenomaan hevosmiehen alku. Koko korubisneskin perustettiin yhden ison haaveen toteuttamista varten – Arvi halusi hankkia ikioman hevosen. Nyt haave on toteutunut, kun Arvin ja vaalean ratsun tiet kohtasivat jokin aika sitten.

– Mun elämä muuttui tammikuun 21. päivä ihan kokonaan. Tuli uusi talli, Ruohojärvenkartanon ratsutalli, uusi päävalkku, uudet tallikamut ja tietysti uusi hevonen, Valko, Arvi kertoo.

Sit vaan tuntu, että ”klik”

Kun Arvilta kysyy, miten ensimmäinen tapaaminen Valkon kanssa sujui, käy ilmi, että yhteinen sävel löytyi heti ensikohtaamisessa Pekka Larsenin tallilla.

– Kun mä menin Pekan talliin ja katoin Valkoa käytävältä karsinaan suoraan silmiin, niin siinä oli jotain jännää. Se katse oli ihan erilainen kuin muilla. Ja sit kun istuin sen selkään, niin sit vaan tuntu, että ”klik”. Se vaan tuntu jotenkin omalta. Se ei ollu helpoin hevonen jota kokeilin, mut silti se tuntu omalta heti, ja et se ois mulle tehty, Arvi kertoo kohtaamisestaan.

Ensimmäiset viikot uuden ikioman hevosen kanssa olivat tutustumista, jännittämistä ja kontaktin luomista.

– Sekä mua, että Valkoa jännitti. Heppaihmiset kyllä tietää, mitä tarkoitan. Mä olen oppinut, että tästä se mun työ vasta oikeasti alkaakin. Onneksi mulla on mun valmentaja Veera Ihatsu, joka on koko ajan auttanut mua. Nyt on mennyt muutama viikko Valkon muutosta ja tosi hyviä treenejä on jo takana. Mutta vielä on paljon uusia asioita kokematta, esimerkiksi maastossa ei vielä olla oltu. Talli on osoittautunut ihan mahtavaksi, samoin kaikki tallin hevosihmiset on tosi kivoja. Ruohiksella on hyvä meininki, Arvi kuvailee.
Arvi ja Valko_Kuva Taija Martikainen
Kuva: Taija Martikainen

Elämä näyttää mediassa kiireisemmältä

Nyt kun Arvi on toteuttanut jo oman ison haaveensa, moni saattaa miettiä, onko korubisneksellä enää tulevaisuutta. Mihin enää säästää, kun haave on toteutettu? Reippaalla Arvilla on kuitenkin selvät sävelet tulevaisuudensuunnitelmien suhteen.

– Kyllä mä jatkan korujen tekemistä. Aioin maksaa mun valkut ite jatkossa ja säästää rahaa myös tulevaisuuteen. Mun elämä näyttää varmaan mediassa paljon kiireisemmältä, mitä se on. Silloin kun teen koruja, niin niitä syntyy aika paljon kerralla ja riittää useampaan tapahtumaan. Mä rakastan mun faneja ja myyntitapahtumia, missä faneja tapaa. Siitä en halua luopua. Olen laajentanut toimintaa myös luentokeikkoihin, niitä tykkäisin tehdä enemmänkin, Arvi kertoo.

Heille, jotka haluavat toteuttaa haaveitaan, Arvilla on yksi ja selkeä neuvo:

– Ei saa kuunnella niitä, jotka dissaa. Jokaisella pitää olla oikeus tehdä just sitä, mikä tuntuu hyvälle. Esteet on tehty ylitettäviksi, ainoa joka sua voi estää on sun oma pää.

Nyt kun yksi iso haave on toteutettu, mikä on seuraava haave, jota Arvi haluaa lähteä toteuttamaan?

– Yhden haaveen toivoisin vielä toteutuvan. Toivoisin, että poikaratsastus tulisi harrastuksena tunnetummaksi Suomessa. Kisakentillekin tietysti haluan, mutta sinne mennään vasta kun minä ja Valko ollaan siihen täysin valmiita. Olisi myös ihanaa, jos lajin sisäinen kateus ja arvostelu vähenisi ja kaikki hevosihmiset mieluummin puhaltaisi yhteen hiileen, Arvi toteaa.

– Kyllä mua vähän ihmetyttää se, että jotkut lajin harrastajat näkee vaivaa kaivaakseen musta huonoja juttuja ja arvostelee sitä, miten mun toiminta on kehittynyt ja ketkä mua on lähteny sponssaamaan ja miten mä ratsastan. Jos mä teen töitä mun unelman eteen, niin en ymmärrä miten se on jotain joltain toiselta ratsastajalta pois, Arvi ihmettelee.

– Vaikka mä on olen KoruMies Arvi, niin silti olen ihan tavallinen pikkukylän poika, joka vaan halusi tienata itse rahat uuteen hevoseen. Oon alkava ratsastaja enkä mitään sen kummempaa, Arvi lisää.

Arvi ja Valko_pusu_Kuva Taija Martikainen
Kuva: Taija Martikainen

”Se oli ihana viikonloppu!”

Yrittämisen ja harrastuksen myötä Arvi on tuttu näky erilaisissa hevosalan tapahtumissa kuten messuilla. Viime vuonna ensimmäistä kertaa Hevoset-messuilla vieraillut Arvi tekikin Tampereella hurjan myyntiennätyksen ja reissusta jäi päällimmäisenä mieleen mukavat kohtaamiset:

– Päivät olivat rankkoja, mutta oli ihanaa tavata niin paljon hevosihmisiä. Mä muistan, että Ronja (Salmi) osti multa robottikorvikset ja tapasin ekaa kertaa Antti Jurvasen ja meidän yhteistyö alkoi siitä. Se oli ihana viikonloppu!

Lopuksi Arvi neuvoo huhtikuun messuille tulevia hevosihmisiä käytännön vinkeillä:

– Laita hyvät kengät jalkaan ja varaa paljon aikaa, koska messuilla on vaikka mitä nähtävää. Käy rauhassa tutustumassa eri osastoihin, ja näytöksiä on ihana katsoa, jos vaikka ostaa sämpylän katsomoon evääksi.

Hevoset-messujen juontaja Ronja Salmi haastattelee Arvia molempina messupäivinä klo 14.00 A-hallin ohjelmalavalla.

Tutustu messuviikonlopun ohjelmaan »