Hevoset-messut

Hevosta pitää palkita, kun se tekee hyviä ratkaisuja

Haastattelu Uutinen  05.04.2022

Kouluttaja Mia Jurvala pitää Hevoset-messuilla sunnuntaina 10. huhtikuuta lastausklinikan. Ohjelmanumerossa lastataan traileriin hevosia, joilla on lastauksen kanssa haasteita. Klinikalla käydään läpi yleisimmät lastaukseen liittyviin ongelmiin johtavat asiat ja mietitään niihin ratkaisuja.

– Toivon, että hevoset antaisivat mahdollisimman realistisen kuvan, millaisia ongelmat voivat olla kotona. Siinä on oikea pähkinä purtavaksi. Vanhanaikaiset uskomukset tulisi heittää romukoppaan, sillä niistä ei ole hevosten kanssa hyötyä, Jurvala sanoo.

Hän jaottelee lastausongelmat kahteen osaan: joko hevosta ei yksinkertaisesti saada kyytiin tai sitten hevonen on oppinut, että ihminen houkuttelee sen sinne ruoalla.

– Silloin traileri on kuin baari, missä hevonen käy herkuttelemassa ja tulee sitten pois. Tällöin ihmiset yrittävät kiireesti laittaa takapuomin kiinni ja saada hevosen traileriin jumiin, Jurvala kuvaa.

Ruoalla palkitseminen ja houkutteleminen ovat kaksi eri asiaa. Maanittelua hän ei suosittele lainkaan.

– Yritän palkita hevosta siitä, että se tekee hyviä ratkaisuita. Se on koko homman salaisuus, millä saamme hevosen käyttäytymisestä pysyvää ja toivottua. Yleensä ihmiset yrittävät estää hevosta tekemästä jotakin, vaikka pitäisi ajatella juuri päinvastaisesti. Hevonen tekee vain sitä, mikä sitä hyödyttää ja ihmisen pitäisi sen hyväksyä. Kaikki on vain vaikeampaa seuraavalla kerralla, jos otamme pakotteita käyttöön, Jurvala muistuttaa.

Hevosihmiset vain harvoin pyytävät apua

Mia Jurvala innostui hevosten kouluttamisesta parikymppisenä, kun sai ylläpitoonsa hevosen, jota oli jopa vaarallista käsitellä. Hän kävi luonnollisen hevosmiestaitokurssin ja jäi sille tielleen.

– Kurssi vei suorastaan jalat altani. Työskentely niillä opeilla oli luontaista ja helppoa, Jurvala kertoo.

Hän alkoi kehittämään omaa tapaansa kouluttaa hevosia ja pikkuhiljaa kehittyi TEL, Tehokas ja eettinen liikunta -kurssikokonaisuus. Aluksi ajatuksena oli fiksata hevosen huono käytös pois, mutta nykyisin tavoitteena on ennemmin ennaltaehkäistä ja tiedostaa ongelmat ajoissa.

– Pyrin korjaamaan syviä syitä. Jos hevonen esimerkiksi pukittelee paljon, se voi johtua epäsopivasta satulasta, joka satuttaa hevosta. Kipu on tehokas opettaja. Ei riitä, että satula vaihdetaan, vaan tämän jälkeen hevosta pitää kouluttaa uudelleen, hän sanoo.

Jurvala on kouluttanut reilun 20 vuoden ajan hevosia, joiden kanssa arjessa on ongelmia. Hän käy tavallisesti vierailulla hevosen kotitallilla, mistä vaikeudet ovat lähtöisin. Harva kuitenkaan pyytää apua, ainakaan ajoissa.

– Hevosihmiset ovat siitä kummallisia, että he pärjäävät yksin, vaikka hampaat narskuen. Mitä pidempään hevoselle on vahvistettu huonoa käytöstä, sitä kauemmin sen pois kouluttamisessa menee. Vahingossa opetetaan hevoselle jotain aivan muuta kuin on tarkoitettu. Sitkeimmille hevosille vanhat tavat saattavat palautua, jos ihminen ei osaa olla tarpeeksi jämpti. Kun käyn muistuttamassa pelisäännöistä, homma alkaa taas sujua. Tämä ei ole mitään valovuosia kestävää hommaa, vaan yhden tai kahden kerran koulutus riittää, Jurvala sanoo.

TEL-kouluttajat esittäytyvät Hevoset-messuilla

Jurvalan kehittämä Tehokas ja eettinen liikunta on nykyisin tavaramerkitty kurssikokonaisuus. TEL-kouluttajat työskentelevät itsenäisesti ympäri Suomea.

– Olen aika vapaalla kädellä antanut heidän toteuttaa koulutusta, kunhan tämän päivän tutkittu tieto ei hämärry. Vieroksun fanaattisuutta, että vain minun tapani tehdä olisi oikea. Olemme toistemme tuki ja turva, ja opimme jatkuvasti lisää yhdessä. Meillä TEL-kouluttajilla on samanlainen näkemys hevosen koulutukseen, Jurvala kertoo.

– Toivoisin, että ihmiset antaisivat itselleen luvan tutustua erilaisiin tapoihin tehdä, kohtaisivat toisensa avoimin mielin ja kuulisivat, mitä toisella on sanottavaa, hän jatkaa.

TEL-kouluttajia pääsee tapaamaan Hevoset-messuilla lauantaina kello 13.30 E-hallin Black Horse -lavalla.

Jurvala odottaa messuja innolla. Hän paitsi vetää oman klinikkansa, hoitaa E-hallin karsinoiden paikoituksen ja messujen logistiikkaa. Jurvala huolehtii, että hevosten on turvallista kulkea käytävillä.

– Odotan messuja valtavalla innolla. On ihana nähdä ihmisiä ja päästä tekemään tapahtumaa, Jurvala iloitsee.

Kiinnostuitko? Tule seuraamaan Mia Jurvalan lastausklinikkaa sunnuntaina 10.4.2022 klo 9.15–10 A-hallin Hankkija-areenalle ja TEL-kouluttajien esittelyä lauantaina 9.4.2022 klo 13.30–13.55 E-hallin Black Horse -lavalle.