Hevoset-messut

Annetaan hevosen olla hevonen – messuteemana hyvinvointi

Uutinen  19.03.2019

Tämän vuoden Hevoset-messuilla keskitytään siihen, mikä yhdistää ratsastajaa, valmentajaa, hevosenomistajaa, hoitajaa ja raviohjastajaa: hevosen hyvinvointiin. Teemaan pureudutaan muun muassa hevosen ihonhoidon, ruokinnan kuin käyttäytymisenkin kautta ja tällä kertaa pohditaan erityisen paljon myös hevosten kanssa toimivien ihmisten hyvinvointia ja sitä, miten se heijastuu ihmisen ja hevosen väliseen yhteistyöhön. Puhumassa ovat muun muassa ratsastajiin erikoistunut urheiluvalmentaja ja liikunnanohjaaja Piia Solajärvi, ratsastajiin erikoistunut sertifioitu urheilupsykologi Anna Andersén, ratsukon biomekaniikkaan perehtynyt ratsastusvalmentaja ja eläinfysioterapian opiskelija Niina Kirjorinne sekä hevossairauksien erikoiseläinlääkäri Jonna Jokisalo.

Hyvinvoinnista opitaan niin eläinlääkäreiltä, klinikoiden ja ohjelmanumeroiden vetäjiltä kuin näytteilleasettajiltakin. Ohjelmassa tarkastellaan esimerkiksi oikeaoppista istuntaa, hevosen maastakäsittelyä, liikkuvuuden kehittämistä ja liikkuvuusharjoituksia ja huolehditaan muun muassa Piia Solajärven ja faskiaraapan avulla ratsastajan päivittäisestä lihashuollosta.  Neuropsykologian erikoispsykologi, psykologian lisensiaatti ja tohtorikoulutettava Jaana Sarajuuri avaa lauantaina 6.4. kypärän merkitystä hevoshommissa sekä tapaturmaisten aivovammojen kuntoutusta. Urheilupsykologi Anna Andersén vetää lauantaina kokemuksellisen työpajan, jossa tutustutaan tietoisuustaitoihin ja niiden soveltamiseen ratsastuksessa ja työskentelyssä hevosen kanssa. Andersénin avulla käsitellään myös psyykkistä valmentautumista erillisessä puheenvuorossa samana päivänä.

Hyvinvointi sekä kilparatsastajan että ravivalmentajien näkökulmasta

Lauantain Hevosen hyvinvointi kilparatsastajan näkökulmasta -paneelikeskustelussa syvennytään hevosen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja ruokinnan merkitykseen. Haastattelijana toimii Teemu Ahtee ja paneelikeskustelijoina omia näkemyksiään avaavat alan huiput Tuija Rosenqvist, Anna von Wendt ja Joonas Oranta. Keskustelussa syvennytään hevosen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja ruokinnan merkitykseen.

Sunnuntain Hevosen hyvinvointi ravivalmentajan näkökulmasta -paneeli kokoaa keskustelemaan maamme johtavia ja menestyneimpiä ravivalmentajia: Markku Niemisen, Timo Korvenheimon ja Tapio Mäki-Tulokkaan. Molemmat paneelit järjestää Krafft-hevosrehut.

Sunnuntain Black Horse -keskustelupaneelissa Nuoren urheiluhevosen rasitusvammat ja niiden ennaltaehkäisy pureudutaan siihen, kuinka nuoresta hevosesta saadaan mahdollisimman kestävä kilpahevonen, joka kestää treenin sille aiheuttaman rasituksen. Panelisteina ovat ravivalmentaja Jutta Ihalainen, eläinlääkäri Kristiina Ertola; eläinlääkäri, kouluratsastaja ja valmentaja Maria Pyykönen sekä kasvattaja Riikka Takaneva.

Vesikävelyä, digitalisaatiota ja hevosten hammashoitoa

Lepikon Oy järjestää molempina messupäivinä vesikävelynäytöksiä uniikissa, siirrettävässä vesikävelykontissa. Vesikävelyä käytetään yhä enemmän vaihtelua tuovana ja niveliä säästävänä treenimuotona. Kovan treenin jälkeinen palautus ja kylmäys sekä vammojen hoito ja kuntoutus onnistuvat vesikävelyaltaassa. Ravihevosille laite alkaa olla tuttu ja ratsujen määrä vesikävelyssä kasvaa kaiken aikaa. Pisteellä vierailevat niin valmennuksen, hevosten fysioterapian kuin eläinlääkinnänkin ammattilaiset.

Lauantaina kilpahevosen hyvinvointia käsitellään Hevosurheilun valtakunnallisen valmennuskeskuksen johtajan ja ammattivalmentaja Pirkko Herdin johdolla. Sunnuntaina pohditaan muun muassa sitä, miten digitalisaatio tai ravikärryn ja -varusteiden valinta vaikuttaa hevosen hyvinvointiin sekä kuullaan eettisestä hevosmiestaidosta. Molempina messupäivinä eläinlääkäri Jessica von Wendt käsittelee hevosten nykyaikaista ja ennaltaehkäisevää hammashoitoa sekä sitä, kuinka suuontelon ongelmat vaikuttavat hevosen hyvinvointiin.

Hevosen hyvinvointi näkyy olennaisesti myös messujärjestelyissä: hevosten kulkeminen halleissa ja halleihin on suunnitelmallista, vartiointi- ja turvallisuusjärjestelyt ovat asianmukaisia ja ajan tasalla, paikalla on eläinlääkäri, tapahtumajärjestäjillä on hallussaan tarkat tiedot hevosista ja hevosten kanssa toimivat ovat alansa ammattilaisia.

Hevoset-messut on Suomen suurin hevosalan tapahtuma, joka järjestetään 6.–7.4. Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen A-, E- ja C-halleissa. Tutustu koko ohjelmaan ja näytteilleasettajiin ohesta.