Hevoset-messut

Ad van de Wetering pitää Tampereen Hevoset-messujen esteklinikan

Uutinen  04.12.2023

Tampereen Hevoset-messuilla näemme mitä suomalaisten hollantilainen suosikkivalmentaja Ad van de Wetering tarkoittaa, kun hän sanoo, että ’esteratsastajan feeling’ on yhdistelmä tilannetajua, rentoutta, hevosenlukutaitoa ja itseluottamusta.

”Klinikka ei ole ihan sama kuin valmennus, sillä se on tehty etupäässä yleisölle”, Ad van de Wetering linjaa. ”Mutta kyllä se myös valmentaa, kun työstetään yleisön edessä  vähän isompia esteitä”,  hän toteaa.

Klinikkaratsastajina ovat Suomen mestari Maija Yli-Huhtala ja GP-finaalivoittaja Madis Morna, jotka tulevat näillä näkymin ykköshevosillaan.

Maija Yli-Huhtala kertoo saaneensa omaan ratsastukseensa aivan uudenlaisen otteen sen jälkeen kun aloitti van de Weteringin kanssa.

”Adi vaikuttaa tosi paljon mun ratsastukseen etenkin radalla ja kisoissa. Antaa uskoa omaan tekemiseen ja on aidosti kiinnostunut.”

Yli-Huhtala ei ole menossa talvella ulkomaille vaan pysyttelee näillä näkymin Suomessa huhtikuuhun asti. ”Talvitauko on seuraavaksi edessä ja toivottavasti heti helmikuusta olisi pari kertaa kuussa jotkut hallikisat, ettei tarvitse aina aloittaa sitä hallikautta ikään kuin uudestaan.”

Feeling eli tunne on se, mitä haetaan. Sekä ratsastajalle että hevoselle. On tärkeää, että hevonen tekee radalla oman osuutensa, keskittyy puomeihin ja on mukana. Se on itseluottamusta.

Kun ratsastaja on rento ja luottavainen hevosensa selässä, silloin hän pystyy olemaan eleetön myös isommilla esteillä. Jokainen tietää, että 150–160-esteen lähestyminen laukassa on hermostuttava kokemus. Kuitenkin täytyisi pystyä istumaan hiljaa ja pitämään kädet paikoillaan.

Ja jotta ’feeling’ on mahdollista saada, tehtävän täytyy olla riittävän tuttu.

45 minuuttia kestävä klinikka on sunnuntaina ja kuuluu messulipun hintaan. Tampereella Tehoratsujen kautta estekisat järjestävä Pekka Larsen on innoissaan. ”Tästä tulee hyvin ainutlaatuinen, koska en tiedä, onko koskaan aiemmin ollut klinikkaa, jossa tämän tason ratsastajat esiintyvät yleisölle?”

Toinen ero yleensä nähtyihin klinikoihin tulee siitä, että van de Weteringin treeneissä hypätään isoa. Joskus niin isoa, kuin estejohteissa riittää reikiä.

”Yleensä on totuttu siihen, että mennään hyvin pieniä esteitä. Adin valmennuksessa näkee mitä on tämän päivän moderni estevalmennus. Vanhan koulukunnan treeneissä etsitään virhettä, jotta voitaisiin oppia siitä. Adin tulokulma on päinvastainen, positiivinen. Yritetään vahvistaa sitä hyvää, mitä ratsastajassa on, jotta heihin saadaan itseluottamusta ja rentoutta.”

Van de Wetering selostaa mitä areenalla tehdään ja miksi, ja se tulkataan suomeksi. Asialla on todennäköisesti Teemu Ahtee. ”Mietin, että voisi olla kiva, jos vaikka Roy Kokkonen kiertäisi yleisössä mikin kanssa, jos heillä ilmenee siellä kysymyksiä.”

Artikkeli on julkaistu Hevosurheilun verkkosivuilla 4.12.2023, kirjoittaja ja kuvaaja Leena Alerini